Pages

keskiviikko 20. elokuuta 2014

Tervetuloa Mollan oppiin


Syyskuun kurssiaikataulumme valmistuu tämän viikon aikana, mutta yksi on jo varma: Molla Mills tulee toistamiseen Kerään.

Tällä kertaa valkkasimme virkkauskurssin aiheeksi Mollan ensimmäisestä Virkkuri-kirjasta tutun Pallolaukun (s. 232), joka syntyy koko lailla pikaisesti pylväistä koostuvin pikselein. Langaksi varaamme kullekin osallistujalle luonnonvalkoista Liina-kalalankaa, jonka voi halutessaan vaikka värjätä.

Mollan kurssi pidetään lauantaina 13.9. kello 11–14, mikä tarkoittaa sitä, että tavallinen neuletapaaminen jää tuolloin väliin. Kauppa sen sijaan on aivan tavalliseen tapaan auki. 

Kurssin hinta on 30 euroa (ei sisällä lankaa), ja mukaan mahtuu 15 virkkaajaa. Sitovat ilmoittautumiset 1.9. mennessä osoitteella info (at) kera.fi.

P.S. Laukku virkataan 1,75 mm:n koukulla, voit ottaa oman mukaan tai hankkia sellaisen meiltä.

Höyhenenkepeää alpakkaa


Isagerin Alpaca 1 on yksi Kerän suosituimmista langoista – eikä suotta. Ohut, lace-vahvuinen alpakanvilla on höyhenenkepeää, mutta lämmintä, juuri omiaan vaikkapa huiveihin ja kämmekkäisiin. Ja kyllä minä haaveilen myös siitä neulotusta paidasta, sellaisesta, joka painaisi parin kirjekuoren verran, mutta olisi juuri kylliksi lämmittämään koleillakin keleillä. Alpaca 1:stä voi neuloa myös yhdessä muiden lankojen kanssa: sitä kannattaakin testata esimerkiksi Isagerin Spinnin tai Alpaca 2:n kaverina.

Mutta Maria neuloi Alpaca 1:stä yksinkertaisena, teki meille malliksi Color Affection -huivin, jonka ripustimme eilen ikkunaamme. En muistanut punnita sitä ennen ripustusta, mutta sanoisin, että se painaa alle sata grammaa. Reilusti alle. Se on ihana, vähän kuin sellainen puuterinen, pioneilta tuoksuva uni, jonka ei tahtoisi päättyvän.

lauantai 16. elokuuta 2014

Kerä on olemassa...


... koska te olette olemassa ja onnesta itkettämässä. Tirautin tänään kyyneleen, toisen ja kolmannen, kun neuletapaamiseen kokoontuneet naiset ojensivat minulle paperipussin täydeltä yhteen ommeltuja tilkkuja, niin kauniita ja niin tekijöidensä kaltaisia.

Joskus myös toimittaja-lankakauppiaalta loppuvat sanat, nytkin. Kiitos, ihanat, kiitos. Kuten sanoinkin, tuo nelikuiseni olikin vailla villavaa peittoa.

perjantai 15. elokuuta 2014

Kivijalkailta ja Camomille KAL



Onhan tästä ollut jo puhetta vaikka kuinka monta kertaa – Kerän Knit Alongista eli KALista. Jalkapallon MM-turnauksen aikana jo vähän verryttelimmekin Vector-huiveilla (valmiita voitte käydä kurkistelemassa ainakin Viimeisestä silmukasta ja Kutimointia-blogista, ilmiantakaahan muutkin Vectorin omistajat itsenne), mutta koska syys taitaa tehdä viimeinkin tuloaan, on villavamman version aika.

Olen tahtonut tehdä Helga Isagerin Finstickat-kirjasta tutun Camomille-huivin (ylimmässä kuvassa) jo hyvän tovin, eikä haluani ainakaan himmaillut lontoolaisen Loopin ikkunaa taannoin kaunistanut Camomille. En minä sitä livenä nähnyt, mutta kuvista käsin kyllä. Ja se piisasi.

Ajattelin, että voisimme aloitella kamomillojamme Kerässä – ihan konkreettisesti ja yksissä tuumin – perjantaina 29.8. kello 17–21, mutta mukaan sopii liittyä myös virtuaalisesti (ohje löytyy esimerkiksi yllä mainitusta, ruotsinkielisestä Finstickat-kirjasta). Tuona samaisena perjantai-iltana Kerään voi tulla neulomaan ja virkkailemaan muitakin juttuja, ihan kuin tavalliseen neuletapaamiseenkin, sillä olemme osa Design On Tampere -yhdistyksen Kivijalkailtaa, jolloin osa keskustan putiikeista pitää ovensa yhdeksään asti ja järkkää jos jonkinlaista ohjelmaa. Siitä kannattaa lukaista lisää tapahtuman Facebook-sivulta, jolta käyvät ilmi illan tarjoukset, workshopit ja muut – sekin, miten voi osallistua sadan euron lahjakortin arvontaan!

Mutta siitä Camomillesta vielä: minä korvaisin ohjeessa käytetyn Tvinnin Alpaca 2:lla, toiseksi langaksi valkkaisin ohjetta noudattaen Alpaca 1:n. Enää onkin vain yksi pulma (tai oikeastaan kaksi pulmaa), että mitkäs värit sitä valitsisi...

torstai 14. elokuuta 2014

Laatikkopaita on paras


Kerän suosituin mallipaita on ollut ainakin vuoden päivät Lang Yarnsin Donegalista neulottu laatikko – eikä suotta! Yksinkertainen, kutakuinkin samanlaisista kappaleista koottu paita on pelkkää helmineuletta, eikä siinä ole juuri muotoiluja, muutama kavennus olkapäillä. Ja taskut! Taskujen kera ei mennä koskaan metsään.

Ohje löytyy Modasta numero 7/2012 (malli numero 27). Alkuperäisessä mallissa on käytetty eri lankaa, mutta meikäläisestä paita toimii paremmin rouheammalla tweedillä, joka korostaa neuleen laatikkomaista muotoa. Lankaa tähän S/M-kokoon kului 300 grammaa, eipä paha sekään.

En osaa sanoa, kuinka monet paitalangat meiltä ovat jo kotiutuneet, muutamiin talouksiin jopa monesti (terveisiä A:lle!). Minulla on toistaiseksi vain tämä yksi, täydellisen harmaa, mutta tahtoisin toisen – vaikkapa Isagerin Merilinistä.

Onko teillä jokin suosikkimalli, jota voisitte tehdä kerta toisensa perään?

torstai 7. elokuuta 2014

Kerän elokuu 2014


Kerän elokuussa tapahtuu muun muassa tällaista:

Keskiviikko 13.8. kello 17–19
Virkkaa jokapaikan pussukka
Tule virkkaamaan Marian johdolla pussukka, joka passaa vaikkapa penaaliksi tai meikkien ja muiden säilyttimeksi. Opit kurssin aikana perussilmukat, lisäykset ja muut ja saat vinkkejä siitä, miten erilaisia pussukoita voi suunnitella itse. Voit tuoda omat lankasi (suosittelemme puuvillaa ja pellavaa) tai hankkia sopivat meiltä. Tarvitset myös langalle sopivan koukun (mieluusti vyötteen suositusta pienemmän). 20 euron hinta sisältää ohjeet, opastuksen ja pienet palanpainikkeet. Mukaan mahtuu kahdeksan nopeinta. Ilmoittautumiset 11.8. mennessä, info (at) kera.fi.

Torstai 21.8. kello 17–20
Neulepaita tai -takki kauluksesta helmaan – yhtenä kappaleena
Tule neulomaan juuri sinulle sopiva paita tai takki. Aloitamme yhtenä kappaleena neulottavan raglanhihaisen puseron (esimerkiksi näissä kuvissa näkyvä paita on neulottu tällä tavalla) neulomisen kauluksesta ja jatkamme kohti helmaa. Hihojen vuoro on viimeisenä. Tämä on erinomainen tekniikka etenkin niille, jotka kaihtavat kappaleiden ompelemista toisiinsa. Voit tuoda omat lankasi tai hankkia sopivat paikan päältä. Tarvitset myös langalle passelit pyöröpuikot (paitaan 40- ja 80-senttiset, takkiin 80- tai 100-senttiset) ja silmukkamerkkejä. 35 euron hinta sisältää paitsi ohjeet ja opastuksen myös palanpainikkeet. Mukaan mahtuu kahdeksan nopeinta. Ilmoittautumiset 18.8. mennessä, info (at) kera.fi.

Maanantai 25.8. ja 1.9. kello 17–19
Kaksi sukkaa kerralla – ja vielä kärjestä varteen!
Haluaisitko oppia, miten neulotaan kaksi sukkaa kerralla ja vielä kärjestä aloittaen? Tule opettelemaan mainio tekniikka kurssillemme, joka koostuu kahdesta opetuskerrasta. Ensimmäisellä kerralla opettelemme neulomaan kärjet, toisella kantapäät – ja väliin mahtuu muutaman sentin verran kotiläksyäkin. Langaksi valkkaamme fingering-vahvuisen, ohuen langan (100 g = noin 400 metriä), jonka voit hankkia joko meiltä tai tuoda oman tullessasi. Ota mukaasi 2–2,5 mm:n pyöröpuikko 80–100 cm:n kaapelilla (voit hankkia sellaisen myös meiltä). Kurssin hinta on 35 euroa, ja se sisältää teet, kahvit ja palanpainikkeet. Mukaan mahtuu kahdeksan nopeinta. Ilmoittautumiset 21.8. mennessä osoitteella info@kera.fi.

Neuletapaamiset jatkuvat tuttuun tapaan lauantaisin kello 12–15 (ei ennakkoilmoittautumisia). Ja kerrotaan jo tässä vaiheessa, että iki-ihana Molla Mills saapuu iloksemme kurssittelemaan meitä syyskuun puolella. Siitä lisää pian! 

tiistai 5. elokuuta 2014

Vähän Vectorista ja Viscolinista


Kirjoitin jo rivin kaksi Vector-huivistani Viimeiseen silmukkaan, mutta rustaan vielä muutaman tänne.

Neuloin kuvissa keikkuvan, raidallisen Vectorini jalkapallon MM-kisojen aikana – ja samoin teki moni muukin, joka tarrasi tuolloin ilmoille heittämääni haasteeseen. Yhtä isoa ja ihanan väristä voitte käydä kurkkimassa Liinan Kutimointia-blogissa.

Valkkasin Vectorin kisatekeleekseni, koska sen neulominen ei vaadi keskittymiskykyä eikä silmukoiden jatkuvaa silmäämistä – sillä futista on katsottava silmä kovana, totta maar. Aina oikein ja peruslisäyksiä ja -kavennuksia, suosittelen! Yksinkertaisuutta suurempi syy oli kuitenkin huivin ulkonäkö: pidän linjakkaista, krumeluurittomista asioista, ja Vector jos jokin on sellainen. Ja mikä parasta, siinä saa käyttää viittä väriä, vaikka tokihan tämä syntyy vaikka kahdesta tai kahdestakymmenestäkin.

Langaksi poimin Isagerin Viscolinin, joka on tasapainoinen seos viskoosia ja pellavaa ja jonka värikartta on isagermaiseen tapaan murretun puuterinen. Päädyin sinisiin sävyihin – musteensiniseen (47), petroolinsiniseen (16), vaaleansiniharmaaseen (11), pellavaan (13) ja luonnonvalkoiseen (0) –, mutta ihan yhtä hyvin olisin voinut tehdä valintani summamutikassa, sillä kaikki sävyt mätsäävät mainiosti toisiinsa.

Vector päätynee puikoilleni toistekin (täytyyhän tästä saada talvisempikin versio), Viscolin on jo. Neulon siitä puseroa, ja silmät katsastelevat kaiken aikaa jotakin hyvää huivimallia... Onneksi Välimäen Veeran Huivileikki ilmestyy pikapuoliin. Sitä saa sitten Kerästäkin.

maanantai 4. elokuuta 2014

Normaali maanantai

Elokuun ensimmäinen viikko pyörähti käyntiin ja helteet sen kun jatkuvat. Elokuun alkaminen tarkoittaa myös sitä, että Kerä palaa normaaliin viikkorytmiin. Kivijalkakauppamme ovet ovat auki maanantaista perjantaihin klo 10–17 sekä lauantaisin klo 10–15. Kaikille avoimet neuletapaamiset jatkuvat lauantaisin klo 12–15 ja uusia kurssejakin on taas tiedossa, mutta niistä lisää myöhemmin.