Pages

perjantai 27. marraskuuta 2015

Yhtenä perjantaina...


... kun jonkin sortin kurkku- ja keuhkopöpö kaatoi kauppiaan petiin, puikoille pääsi Carrie Bostick Hogen Shore Cardigan. Olenkin ollut vailla villatakkia, sellaista, joka pelastaa päivän kuin päivän rennolla tavallisuudellaan – tai no, onhan minulla tuossa yksi, pelkkää nappilistaa vailla, mutta sitä odotellessa voi aloittaa toisen, ehkä kolmannenkin. Elän taas aloittamiskautta: tekee mieli luoda uusia neuleita puikoilla ja katsoa, mitä niistä milloinkin syntyy – ja koska.

Carrie on neulonut oman Shorensa Quince & Co:n Owlista, jota mekin odottelemme kuin kuuta nousevaa. Se on ollut jo parin kuukauden ajan loppu valmistajan omista varastoista, mutta viimeisten tietojen mukaan sitä voisi tulla joulukuussa. "Fingers crossed", he kirjoittivat minulle. Valkkasin Owlin tilalle meille juuri saapuneen Sandnes Garnin Mykin, joka on pehmeä ja pulleva merino-alpakkaseos, sopivasti pörröinen ja saletisti lämpöinen. Ties vaikka saisin takkini jo viikonvaihteessa valmiiksi, se tuntuu etenevän vähän puolihuolimattomasti – paitsi että välillä pitää jäädä ihastelemaan tuota syksyistä keltaista, ruskanväriä parhaimmillaan.

Mitä te aiotte neuloa viikonvaihteessa?

perjantai 6. marraskuuta 2015

Talvituubissa tarkenee



Hyllyjemme muhkean mehevä ihanuus on espanjalaisen Katian Love Wool, joka on pehmyt sekoitus villaa ja lämmintä alpakkaa. Me olemme neuloneet ja virkanneet siitä jos jotakin: pipoja, pantoja, huiveja ja paitoja (lupaamme Talvirötväkkeeksi nimetyn paitamme ohjeen tuota pikaa). Nyt puikoillemme pääsi, kiitos toki Stephen Westin, kaksivärisellä patenttineuleella eli briossineuleella tehtävä Talvituubi. Se jos jokin pelastaa pakkasenpureman talviaamun, kun elohopea laskettelee alle –20 asteen. Ja muuten, jos patenttineule ei nostata hurraa-huutoja, Love Wool taipuu myös Yhden illan tuubihuiviksemme.

Mutta se Talvituubi, se syntyy näin seuraavasti:

Lanka: Katian Love Wool (2 kerää väriä A ja kaksi kerää väriä B)
Puikot: Pyöröpuikko 12 mm

Kaksivärisessä patenttineuleessa neulotaan kaksi oikean ja kaksi nurjan puolen kerrosta vuorotellen. Ensin neulotaan oikean puolen kerros värillä A ja sitten liu'utetaan silmukat takaisin siihen päähän pyöröpuikkoa, jossa seuraavana vuorossa oleva väri B on. Kun on neulottu oikea kerros myös värillä B, käännetään työ ja siirrytään neulomaan nurjan puolen kerros ensin värillä A, sitten taas liu'utetaan silmukat kaapelia pitkin puikkojen toiseen päähän ja neulotaan nurjan puolen kerros myös värillä B.

Tee näin
Luo 15 silmukkaa värillä B. Jätä sitten lanka B odottamaan ja ota työhön lanka A.
Kerros 1 (oikea puoli), väri A: *1n, nosta 1 s nurin neulomatta langankierron kanssa*, toista *–*, kunnes jäljellä on 1 silmukka, 1n. Liu'uta silmukat takaisin alkuun.
Kerros 1, väri B: *Nosta 1 s nurin neulomatta langankierron kanssa, neulo edellisen kerroksen nostettu silmukka ja langankierto oikein yhteen*, toista *–*, kunnes jäljellä on 1 silmukka. Nosta 1 s nurin neulomatta langankierron kanssa, käännä työ.
Kerros 2 (nurja puoli), väri A: *Neulo edellisen kerroksen nostettu silmukka ja langankierto oikein yhteen, nosta 1 silmukka nurin neulomatta langankierron kanssa*, toista *–*, kunnes jäljellä on 1 silmukka. Neulo edellisen kerroksen nostettu silmukka ja langankierto oikein yhteen. Liuta silmukat takaisin alkuun.
Kerros 2, väri B: *Nosta 1 silmukka nurin neulomatta langankierron kanssa, neulo edellisen kerroksen nostettu silmukka ja langankierto nurin yhteen*, toista *–*, kunnes jäljellä on 1 silmukka. Nosta 1 silmukka nurin neulomatta langankierron kanssa, käännä työ.
Kerros 3, väri A (oikea puoli): *Neulo edellisen kerroksen nostettu silmukka ja langankierto nurin yhteen, nosta 1 silmukka nurin neulomatta langankierron kanssa*, toista *–*, kunnes jäljellä on 1 silmukka. Neulo edellisen kerroksen nostettu silmukka ja langankierto nurin yhteen.
Kerros 3, väri B: *Nosta 1 s nurin neulomatta langankierron kanssa, neulo edellisen kerroksen kerroksen nostettu silmukka ja langankierto oikein yhteen*, toista *–*, kunnes jäljellä on 1 silmukka. Nosta 1 s nurin neulomatta langankierron kanssa, käännä työ.

Toista kerroksia 2–3 kummallakin värillä, kunnes huivin pituus on noin 120 cm. Päättele silmukat löyhästi ja päättele lopuksi myös langanpäät. Ompele huivin lyhyet saumat yhteen vuoropistoin.