Pages

maanantai 11. tammikuuta 2016

Joka ilta, kun lamppu sammuuMinusta tuli lankakauppias monesta syystä. Yksi niistä on Rowan Felted Tweed, englantilainen klassikko, lanka, jonka liitän sumun silittelemiin nummiin, tummanvihreisiin öljykangastakkeihin, kavionkopseeseen ja harmaisiin, poninkorkuisiin irlanninsusikoiriin, pisamiin ja punaisiin hiuksiin – vaikka kohtasinkin sen kotimaisessa kauppakeskuksessa, yhden pyökinvärisen hyllyn syrjällä. En Englannissa, en elämältä tuoksuvassa luonnonhelmassa.

Olin siihen saakka neulonut aivan toisenlaisilla langoilla, sellaisilla, joita satuin pienen kunnan K-marketista löytämään. En ollut edes ajatellut, että lankoja on monenmoisia, erilaisista kuiduista kehrättyjä, erilaisin kiertein kerrattuja... Siksipä se taisi minua puhutellakin, munakoison värinen Felted Tweed -kerä hieman huovuttuneine pintoineen, epätasaisuuksineen.

Neuloin siitä pipon ja hain heti seuraavana päivänä toisen ja kolmannen kerän. Sitten kokeilin jotakin muuta lankaa, testasin merinovillaa, puhdasta alpakkaa, silkkisiä seoksia, jakkia, kamelia – ja sillä tiellä olen yhä vain. Minulle langat ovat kuin maailmanympärimatka, elämysten ja kokemusten taival ja polku, jolta ei tahdo poiketa ja jota ei tahdo palata.

Ensimmäisistä Felted Tweed -silmukoistani on vuosia. Silloin en vielä tiennyt – en edes ajatellut –, että vielä jonakin päivänä olisin lankakauppias ja katselisin päivittäin puuterisia, silti syviä värejä ja pohtisin, millaiseen neuleeseen ne taipuisivat. Kaupassamme on noin viiden metrin verran Felted Tweed -keriä, enkä huijaa hetkeäkään, kun kerron, että mietin joka ikinen päivä, millaisen raitapaidan niistä vielä joskus neulon. Mutta sitä ennen pukeudun tähän Sannan meille neulomaan siniseen, Pikku Kakkosen Nukkumatista muistuttavaan Carpinoon. Voisin neuloa Felted Tweedistä myös Friday Again -paidan. Tai Dexterin. Siihen se muuten olisikin aivan omiaan.

3 kommenttia:

  1. Kyllä laatulangat on vaan ihan eri maata kuin perusmarkettikama. Kun käyttää paljon aikaa neulomiseensa (olen hidas) niin itse ainakin haluan, että valmis juttu on hyvä käyttää ja todellakin laadukas.

    VastaaPoista
  2. Niin ihana juttu, mutta ei auta yhtään tähän lankanälkään, kun tietää, etten pääse itse hiplaamaan noita ihania lankojasi! (matkaa sen verran, että reissua on ihan suunniteltava) Olen neulonut melko paljon elämäni aikana, nyttemmin hissukseltaan, mutta tuo lankataivas, jossa saat suunnitella noita ihanuuksia, se on vielä näkemättä. Toki olen ajatellut käyttää nettipuotiasi, kun kuvailetkin noin hyvin noita lankoja, mutta ihan parasta olisi saada näin aloittelijana ensin vähän tunnustella ja varsinkin kysyä osaajilta ja ammattilaisilta. Jokatapauksessa olen tosi onnellinen, että tällaisia lankakauppoja on olemassa ja että satuin jopa löytämään tämän blogin neulomistuskaani lieventämään! Mukavia hetkiä Kerään!!!

    VastaaPoista
  3. Tutustuin ensimmäisen kerran Kerään, kun näin jossain lehdessä siitä "ilmon" - olin "sopivasti" työtön joten oli aikaa Hesasta lähte tutustumaan. Olipa jo silloin ihania lankoja ja tulihan sitä ostettua ihanaisia Isagerin lankoja! Eka reissu oli kesällä ja jo heti syksyllä ruskaretki johti - ei Lappiin - vaan Kerään. Ja nyt kun asun Joensuussa oli pakko ennen joulua piipahtaa katsomaan Tampereen joulutunnelmaa - ja käydä Kerässä. Nyt on taas töitä - ja ihmettelenkin miks ei kuitenkaan kukkarossa rahat viihdy...tuo nettikauppa....! Kiitos ihanaisista langoista! Talviterveisin: Anu Krook

    VastaaPoista