Pages

torstai 28. tammikuuta 2016

Superkevät ja -kesäkin!


Neulominen on kiehtova harrastus, jännittäväkin – mutta selitäpä se jollekulle, joka ei käsitöistä juurikaan perusta. :-) Tai no, ehkäpä jos sitä neuloisi yhdestä ja samasta langasta yksiä ja samoja sukkia, homma ei olisi järin jännittävää. Hienoa se silti olisi: rauhoittavaa ja leppeää.

Minä kaipaan joskus sitä jännittävääkin ja neulon milloin mitäkin. Parasta ovat uudet, vieraskieliset lyhenteet, jotka pakottavat sukeltamaan Googlen syövereihin, katsomaan tekniikkavideon ja toisenkin. Juuri sillä tavalla olen oppinut monet erilaiset lisäykset ja kavennukset, luomistekniikat, päättelyreunojen poikkeavuudet, saumattomat neuleet, kahden sukan tai vaikkapa hihan neulomisen yhdellä pyöröpuikoilla...

Vaikka Google ja Youtube ovatkin neulojan ystävät yksi ja kaksi, mikään ei voita sitä, kun joku neuvoo kädestä pitäen. Siksi olenkin onnellinen, että saamme kevään ja kesän myötä Kerään kurssittajia kaikkialta maailmasta – ja millaisia! Ihania, lahjakkaita, omintakeisia, mukavia, lempeitä, huumorintajuisia, kärsivällisiä...

Kirjoitan teille kootusti, mitä tuleman pitää kesäkuun alkuun asti.

1) Tanskalainen Helga Isager saapuu Kerään 26.–27.2. vetämään kahta workshopia. Minulla on muutama suosikkisuunnittelija ylitse muiden, ja Helga on ilman muuta yksi heistä. Rakastan – liioittelematta – hänen tapaansa tuoda catwalkit osaksi kotoisia lankakoreja, luoda ajattomia, henkäyksen kepeitä, linjakkaita ja kauniita neuleita ja testata tekniikoita ja tekotapoja, joihin ei tavan takaa törmäile.

Helgan uusi kokoelma Room 606 ilmestyi reilun kuukauden päivät sitten. Sen neuleet ovat päätyneet jo monen puikoille, ja ohjeet ovat tulossa myös suomeksi – parahiksi kursseja varten. Kumpikin workshop on samanlainen: ne paneutuvat tekniikoihin, joita Helga on kokoelmassaan käyttänyt, ja valottavat hänen suunnitteluprosessiaan. Hän itse kirjoittaa kursseistaan näin: "At this workshop I will show the knitted garments from my latest book, ’Room 606’ and tell about my design process. Afterwards we’re going to knit swatches in some of the techniques used in the collection. Please bring yarn for swatches in different colors and with different yardage, and knitting needles."

Helgan kurssit maksavat 75 euroa, kummallakin on vielä muutama paikka vapaana.

2) Yksi kansainvälisesti tunnetuimpia neulesuunnittelijoitamme on Meiju K-P, joka saapuu vieraaksemme lauantaina 9.4. Odotan Meijun kurssia kuin kuuta nousevaa, sillä neulevaatteiden sarjoittaminen – tai siis siihen kykeneminen – on bucket listini kärkikahinoissa. Meiju kuvailee workshopiaan seuraavasti: "Kurssilla keskitytään erityisesti villapaidan tai -takin suunnitteluun. Jos olet joskus ajatellut suunnitella neulevaatteen itsellesi tai ystävällesi ja ajatellut ehkä kirjoittaa ohjeenkin, tämä on oikea kurssi sinulle. Kerron kurssin aikana inspiraationlähteistäni ja siitä, mistä voi hakea inspiraatiota neulesuunnitteluun. Kurssin alussa käydään läpi erilaisia tapoja tehdä top-down eli ylhäältä alas neulottu saumaton vaate. Insipiraatiosta edetään koko suunnitteluprosessin läpi ja kurssin aikana käsitellään muun muassa seuraavat suunnitteluprosessin vaiheet: 1) neulevaatteiden mitat ja soveltaminen vaatteen neulomiseen / ohjeen tuottamiseen, 2) sarjoittaminen eri kokoihin (mitä tulee ottaa huomioon vaatteen suunnittelun ja sarjoittamisen yhdistämisessä, mitä rajoituksia sarjoittaminen luo vaatteen suunnittelulle) ja mitä apuvälineitä sarjoittamisessa voi käyttää, 3) ohjeen kirjoittaminen (mitä tulee ottaa huomioon)- mahdollinen julkaiseminen. Kurssi soveltuu kaikille neulojille, jotka ovat kiinnostuneita neuleiden suunnittelusta tai jotka ovat ehkä jo suunnitelleet vaatteen, mutta haluavat vinkkejä siitä, miten välttää suunnittelun sudenkuopat."

Meijun kurssi maksaa 75 euroa ja on varattavissa täältä.

Ja hei, saimme juuri myyntiin Meijun suomenkielisiä ohjeita, tulkaahan tsekkaamaan!

3) Huh, huh! Nämä kurssit eivät löydy vielä edes verkkokaupastamme, mutta arvatkaahan – Stephen West ja kaksivärisen patentin kuningatar, Nancy Marchant, saapuvat Kerään kurssittamaan 4.–5.6.! Kumpikin kaksikosta vetää kumpanakin päivänä yhden kurssin. Stephen paljastaa top-down-huivien ja Penguino-takkinsa salat, Nancy puolestaan paneutuu kaksivärisen patenttineuleen monituisiin koukeroihin sekä tuck-silmukoihin. Kurssit tulevat myyntiin ensi maanantaina, 1.2., kello 10.00 sekä kivijalka- että verkkokauppaamme!

Muita kevään kannalta oleellisia asioita ovat esimerkiksi Janina Kallion ja hänen kuvankauniiden huiviensa saapuminen Kerään maaliskuussa. Huhtikuussa lennän Argentiinaan kuvaamaan ihanan Jojin uusia neulemalleja ja tuon sieltä tullessani aivan erityisiä, käsinvärjättyjä lankoja, joista lisää tuonnempana.

Kesällä sitten tapahtuu vaikkapa mitä. Me paljastamme pian, mitä tapahtuu KIP-päivänä 18. kesäkuuta, ja TitiTyy raotti jo tänään ovea Jyväskylän Kesän Neulefestareille, joille mekin osallistumme 15.–17.7. Hemmottelua isolla H:lla, because we knitters are worth it!

perjantai 22. tammikuuta 2016

Suuri sukkakilpailu


Olen paljastanut jo parin kolmen rivin verran, että julkaisemme tänä vuonna noin satasivuisen neulelehden sekä suomeksi että englanniksi. Olemme ottaneet oppia kansainvälisistä lifestylejulkaisuista ja keskitymme paitsi kiinnostaviin teksteihin myös kuvalliseen kerrontaan. Kuvilla, kansipahvilla ja rouhealla paperilla on suuri merkitys, etenkin kun ne ympätään koti- ja kansainvälisten suunnittelijoiden ohjeisiin, kiehtoviin, pinnan alle sukeltaviin henkilökuviin, matka- ja ruokajuttuihin. Muun muassa.

Aluksi ajattelin, että ensimmäinen lehtemme – joka ei muuten kanna nimeä Kerä – ilmestyy jo kuluvan talven tuoksinassa, mutta siirsimme sen elokuulle, jotta saamme siitä juuri sellaisen kuin tahdomme. Marras- ja joulukuu olivat sellaista singahtelua, että jutunteolle ei jäänyt kylliksi aikaa, mutta nyt hommat ovat käynnissä: olemme saaneet ensimmäiset valmiit mallit Suvi Simolalta ja Meiju K-P:ltä ja kuvaamme kannen ja kolme neljä juttua helmikuun aikana. Veikkaisin, että näytämme teille pieniä pilkahduksia pikapuoliin.

Haluaisin kuitenkin, että joku teistäkin esiintyisi lehtemme sivuilla ja veisi suomalaista suunnittelua kohti muita maita.

Siksipä julkistamme täten suuren villasukkakilvan alkaneeksi!

Säännöt ovat simppelit: Suunnittele sukkapari aikuiselle joko fingering- tai sport-vahvuisesta langasta. Lähetä meille kuva sukistasi 18.3.2016 mennessä osoitteella info (at) kera.fi (otsikolla 'villasukkakilpa'). Viisihenkinen esiraatimme valkkaa kuvien joukosta kymmenen kauneinta sukkaparia, jotka etenevät yleisöäänestykseen huhtikuussa. Yleisöäänestyksen voittaja päätyy sukkineen ja ohjeineen lehteemme ja saa sadan euron arvoisen lahjakortin Kerään. Myös äänestäjien kesken jaetaan palkintoja, mutta niistä lisää keväämmällä.

Sukat voivat leikitellä erilaisin pinta- tai kirjoneulekuvioin, raidoin... Pääasia on, että ne ovat omintakeiset, juuri sinun suunnittelemasi. Muistathan pitää kirjaa myös silmukkamääristä sun muista, jotta ohje pysyy matkan varrella mielessäsi.

Me toivotamme lykkyä pyttyyn ja mielikuvituksenkopsetta ja vinkkaamme, että verkkokauppamme täydentyi juuri sport-vahvuisilla Vuorelman Vedoilla. Väiskejäkin on tilattu taasen vyyhti poikineen, ja hyllyiltämme löytyvät myös Regian nelisäikeiset perus- ja tweedsukkalangat, Handun käsinvärjätyt Merinosukkikset, Sandnes Garnin alpakkaiset Strømpegarnit jne.

Lisätietoja voi kysellä meiltä Verkatehtaankadulta taikka sähköpostitse.

maanantai 11. tammikuuta 2016

Joka ilta, kun lamppu sammuu



Minusta tuli lankakauppias monesta syystä. Yksi niistä on Rowan Felted Tweed, englantilainen klassikko, lanka, jonka liitän sumun silittelemiin nummiin, tummanvihreisiin öljykangastakkeihin, kavionkopseeseen ja harmaisiin, poninkorkuisiin irlanninsusikoiriin, pisamiin ja punaisiin hiuksiin – vaikka kohtasinkin sen kotimaisessa kauppakeskuksessa, yhden pyökinvärisen hyllyn syrjällä. En Englannissa, en elämältä tuoksuvassa luonnonhelmassa.

Olin siihen saakka neulonut aivan toisenlaisilla langoilla, sellaisilla, joita satuin pienen kunnan K-marketista löytämään. En ollut edes ajatellut, että lankoja on monenmoisia, erilaisista kuiduista kehrättyjä, erilaisin kiertein kerrattuja... Siksipä se taisi minua puhutellakin, munakoison värinen Felted Tweed -kerä hieman huovuttuneine pintoineen, epätasaisuuksineen.

Neuloin siitä pipon ja hain heti seuraavana päivänä toisen ja kolmannen kerän. Sitten kokeilin jotakin muuta lankaa, testasin merinovillaa, puhdasta alpakkaa, silkkisiä seoksia, jakkia, kamelia – ja sillä tiellä olen yhä vain. Minulle langat ovat kuin maailmanympärimatka, elämysten ja kokemusten taival ja polku, jolta ei tahdo poiketa ja jota ei tahdo palata.

Ensimmäisistä Felted Tweed -silmukoistani on vuosia. Silloin en vielä tiennyt – en edes ajatellut –, että vielä jonakin päivänä olisin lankakauppias ja katselisin päivittäin puuterisia, silti syviä värejä ja pohtisin, millaiseen neuleeseen ne taipuisivat. Kaupassamme on noin viiden metrin verran Felted Tweed -keriä, enkä huijaa hetkeäkään, kun kerron, että mietin joka ikinen päivä, millaisen raitapaidan niistä vielä joskus neulon. Mutta sitä ennen pukeudun tähän Sannan meille neulomaan siniseen, Pikku Kakkosen Nukkumatista muistuttavaan Carpinoon. Voisin neuloa Felted Tweedistä myös Friday Again -paidan. Tai Dexterin. Siihen se muuten olisikin aivan omiaan.