Pages

torstai 18. joulukuuta 2014

Maantie-lapaset

Malli: Maantie-lapaset // Lanka: Lang Novena, musta 25g ja keskiharmaa 25g // Puikot: 3,5mm sukkapuikot

Rikke-myssy ja Lang Novena, loistava pari. Niin hyvä, että tuota ihanaa ainaoikeinneuletta oli saatava lisää. Tuloksena pörröiset ja kepeät lapaset. Ne lämmittävät juuri sopivasti pienellä pakkaskelillä, ja paukkupakkasilla ne sujahtavat mukavasti toisten lapasten tai rukkasten alle.

Maantie-lapaset
(naisen koko)

Luo harmaalla langalla 40 silmukkaa 3,5mm sukkapuikoille ja jaa silmukat tasaisesti neljälle puikolle, jolloin jokaisella puikolla on 10 silmukkaa. Neulo 1 o kiertäen, 1n -joustinneuletta suljettuna neuleena 8 cm. Aloita seuraavaksi ainaoikeinneule, eli neulo seuraava kerros oikein ja sitä seuraava nurin. Jatka näitä kahta kerrosta vielä kolme kertaa (yhteensä 8 kerrosta joustinneuleen jälkeen).

Seuraavaksi aloitetaan peukalokiila (kerroksella, joka neulotaan oikein): 1. puikon alussa neulo 1 o, aseta silmukkamerkki, lisää silmukka neulomalla seuraava silmukka etu- ja takakautta, 1 o, lisää silmukka neulomalla seuraava silmukka etu- ja takakautta, aseta silmukkamerkki ja neulo loput silmukat oikein. Neulo seuraava kerros normaalisti nurin. Jatka lisäyksiä oikein neulottavalla kerroksella, eli jokatoinen kerros, aina 1. silmukkamerkin jälkeen ja ennen 2. silmukkamerkkiä, kunnes merkkien välissä on yhteensä 15 silmukkaa. Neulo vielä yksi kerros nurin. Erota peukalokiilan silmukat: neulo 1 o, poista silmukkamerkki, poimi peukalokiilan 15 silmukkaa apulangalle odottamaan, lisää puikolle yksi silmukka, poista toinen silmukkamerkki ja neulo loput silmukat oikein. Nyt jokaisella puikolla pitäisi olla taas 10 silmukkaa.

Jatka ainaoikeinneuletta, kunnes neule yltää pikkusormen ylimpään niveleen. Vaihda lanka mustaan ja aloita sileän neuleen neulominen. Jatka kunnes pikkusormi peittyy kunnolla ja aloita kärkikavennukset: neulo 1. sekä 3. puikon alussa 1 o, tee ylivetokavennus (nosta 1 o neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja neulo 2. sekä 4. puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o. Tee kavennukset joka kerros, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka, pujota se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele.

Enää puuttuu peukalo: siirrä apulangalla olevat silmukat puikolle ja poimi peukalohangasta 5 silmukkaa. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja aloita ainaoikeinneuleen neulominen. Jatka kunnes peukalon kynnestä näkyy enää kolmasosa ja aloita kavennukset: neulo jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen, kunnes jäljellä on 4 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä langanpää jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele.

Tee toinen lapanen muuten samoin, mutta tee peukalokiila peilikuvana (eli aloita kiilalisäykset 2. puikon lopussa): 1. puikko oikein, 2. puikko oikein, kunnes jäljellä on 4 silmukkaa, aseta silmukkamerkki, lisää silmukka, 1o, lisää silmukka, aseta silmukkamerkki, 1 o. 3. ja 4. puikko oikein.

2 kommenttia:

 1. Voih, nämä on ihanat! Ja varmasti pehmeät :)

  VastaaPoista
 2. Hi:)
  Can you post this pattern in english?
  Thank you in advance
  peace&blessings

  VastaaPoista