Pages

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Easy Like Sunday Morning


Malli: Iisi // Lanka: Katia Lino, 363 grammaa (8 kerää) // Pyöröpuikot: 6 mm

Näkisittepä vaatekaappini. Se ei ole mallia walk in closet, eikä oikein muutakaan, sillä riepuni mahtuvat kolmelle hyllylle ja yhdelle vajaalle rekkimetrille. Silloin tällöin iskeekin ihan oikea vaatetarvis, kuten nyt, kun kesä tekee tulemistaan, eikä villapaita taikka -takki ole aina se ykkösvaihtoehto – tai no, onhan se rehellisyyden nimissä, mutta kakkospaikka kuuluu kiistatta pellavalle. Kun näin jokin aika sitten Uhana Designin uuden mustan maksimekon, tiesin, että se tarvitsee parikseen pellavarötväkkeen. Rötväke, jonka nimesin Iisiksi, on jo valmis, mutta mekko odottelee vielä kaupassa. Hetken. Kuulette tästä tuonnempana enempi.

Pellavapaitani on neulottu ylhäältä alas, yhtenä kappaleena, ilman saumoja. Perussettiä siis. Pinnaksi valkkasin aina oikein -neuleen, mikä tarkoittaa pyörönä neulottaessa sitä, että joka toinen kerros neulotaan oikein, joka toinen nurin. Lankana käytin kaksinkertaista Katia Linoa. Sen voisi korvata myös Quince & Co:n Sparrow'lla tai vaikkapa Isagerin Hørillä. 

Kirjoitin tästä ohjeen ylös, jos jotakuta hotsittaa neuloa samansorttinen kesäpaita.

Lanka: Katia Lino (100 % pellava), 8 kerää
Puikot: Pyöröpuikot 6 mm
Muut tarvikkeet: 5 silmukkamerkkiä (4 samanlaista, 1 erilainen)
Tiheys: 13 s = 10 cm (Huom! Paita neulotaan kaksinkertaisella langalla.)
Koko: S/M (Valmiin paidan rinnanympärys 100 cm, tarkoitettu löyhähköksi.)

Lyhenteet
am = aseta silmukkamerkki
sm = siirrä silmukkamerkki
l1o = oikealle kaartuva lisäys (Nosta silmukoiden välinen lanka työntämällä vasen puikko sen alle takaa. Neulo se etureunasta oikein.)
l1v = vasemmalle kaartuva lisäys (Nosta silmukoiden välinen lanka työntämällä vasen puikko sen alle edestä. Neulo se takareunasta oikein.)

Tee näin
Luo 78 s ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Aseta muista poikkeava silmukkamerkki osoittamaan kerroksen vaihtumiskohtaa.
1. krs: Neulo 13 o (= puolet takakappaleesta), am, 13 o (= oikea hiha), am, 26 o (= etukappale), am, 13 o (= vasen hiha), am, 13 o (= puolet takakappaleesta). Olet nyt ensimmäisen (eli muista poikkeavan) silmukkamerkin kohdalla, krs:n vaihtumiskohdassa.
2. krs: Neulo nurin. Siirrä silmukkamerkit vasemmalta puikolta oikealle, kun ne tulevat kohdalle.
3. krs: Aloita kolmannella (eli oikealla) kerroksella raglanlisäykset (tee ne tästä lähtien jokaisella oikealla kerroksella, kunnes toisin ilmoitetaan). Neulo raglanlisäykset seuraavalla tavalla: Neulo, kunnes ensimmäistä, hihaa osoittavaa silmukkamerkkiä edeltää yksi silmukka, l1o, 1 o, sm, 1 o, l1v. Toista lisäykset samalla tavalla jokaisen silmukkamerkin kohdalla (lukuun ottamatta sitä, joka osoittaa kerroksen vaihtumiskohdan).
4. krs: Neulo nurin.
5. krs: Neulo samalla tavalla kuin 3. krs.
Kun olet lisännyt yhteensä 14 kertaa (hihoissa on 41 s ja etu- ja takakappaleissa 54 s) ja viimeinen neulomasi kerros on nurja, jatka lisäyksiä näin: Tee joka 2. oikea krs lisäykset vain etu- ja takakappaleen puolella (ei hihasilmukoiden puolella!) ja joka 4. oikea krs jokaisen silmukkamerkin kummallakin puolella – ihan kuten alussa.  Toista nämä lisäykset yhteensä kaksi kertaa (hihoissa on 45 s ja etu- ja takakappaleissa 62 s) ja neulo oikea krs loppuun. Neulo sitten nurin ensimmäiselle silmukkamerkille ja poista se, siirrä hihan silmukat odottamaan apulangalle ja luo niiden tilalle 4 s, poista toinen silmukkamerkki, neulo nurin toiselle hihalle ja aseta silmukat samalla tavalla apulangalle ja luo niiden tilalle 4 s. Neulo kerros nurin loppuun ja katkaise lanka (jätä reilusti lankaa päättelyä varten), poista myös silmukkamerkki.
Siirrä nyt kerroksen aloituskohta toiseen kainaloon ja am luomiesi 4 uuden s:n keskelle. Jatka aina oikein -neuletta vartalon silmukoilla (132 s) vielä 74 kerrosta (jolloin vartalo-osassa on 37 nurjaa "harjannetta"). Neulo vielä yksi oikea kerros ja päättele silmukat sen jälkeen oikein. 

Hihat
Siirrä hihan silmukat apulangalta pyörö- tai sukkapuikoille ja jatka aina oikein -neuletta 52 kerrosta (= 26 nurjaa harjannetta). Neulo vielä yksi oikea kerros ja päättele silmukat sen jälkeen oikein. Neulo toinen hiha samoin.

Viimeistely
Ompele kainaloihin jääneet pienet aukot kiinni ja päättele kaikki langanpäät. Liota valmista neuletta ainakin puolen tunnin verran – mieluusti pidempään – haaleassa vedessä, johon on sekoitettu vaikkapa astianpesuainetta, siis käsitiskiin tarkoitettua. Huuhtele varovaisesti, mutta huolella, purista ylimääräiset vedet pois ja rullaa märkä paita pyyhkeen sisällä mahdollisimman kuivaksi. Asettele tasolle kuivamaan.
Jos tahdot tehdä isomman paidan, toista raglanlisäyksiä pari ylimääräistä kertaa hihoja osoittavien silmukkamerkkien molemmin puolin (= 8 uutta silmukkaa per lisäyskerros).

P.S. Kuvaan paidan vielä yksityiskohtaisemmin, kunhan ehdin ja kunhan ei sada räntää, kuten tänään täällä Tampereella... Vaikka toisaalta, tuttu vappukelihän tämä on. :-)

14 kommenttia:

 1. KIITTI! JES! Mä teen! Kunhan vaan saan Linoni, oi oi oi, en malta odottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa, että teet tämän. Se on kunnia meikäläiselle. <3

   Poista
 2. Oi kun kiva! Varmaan toimisi myös Lang Linolla yksinkertaisena, samaisella kutosen puikkokoolla. Hmmmm..... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimisi varmasti, Ansku! Että puikoille vain – sinne Lemonin kaveriksi. :-)

   Poista
  2. Tietkös mitä, aloitettu :D Sillä valmistuihan puikoilta viime viikolla jo yksi työ, kun sain vaaleanpuneisesta Sparrowista Petunia-takin valmiiksi. (Käy huviksi kurkkaamassa blogin puolelta, jos kiinnostaa lopputulos - Sparrow ei petä näemmä ikinä ;) Ja Lemonia on kiva tikuttaa, vaakasilmukat rytmittää hauskasti - ihan kuin raidallista työtä tekisi.

   Poista
 3. Hieno! Toivotaan lisäkuvia pian! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koetan saada heti alkuviikosta lisäkuvia. :-)

   Poista
 4. Jee! Linot on hommattu ja sormet jo syyhyää. Ensin tarttee siivota mut sitten palkitsen itseni aloittamalla tämän ihanuuden

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi neuletyö on kyllä palkinto parhaasta päästä – etenkin siivoamisen päälle. :-)

   Poista
 5. Hei, osaisitko sanoa montako kerää kannattaisi varata hihattoman topin (suht niukan, S-kokoisen) neulomiseen? Vai käykö tämä lanka ylipäänsä kesätopin neulomiseen, saako pinnasta sellaista ettei näy ihan kokonaan läpi :), jos tekisi tiiviimpää, kaksinkertaisella langalla... Mikähän voisi olla hyvä puikkokoko...? Tämmöisiä mietiskelen, kiitos jos viitsit vastata! (Ja vielä, onko teillä Linosta väriä marjapuuro varastossa?). Leena

  VastaaPoista
 6. Kaunis rötväke!
  Pääsee ehdottomasti to-do-listalle :)

  VastaaPoista
 7. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp uy tín, giá rẻ

  VastaaPoista