Pages

lauantai 12. heinäkuuta 2014

Kahdesta kappaleestaTämä teksti on julkaistu alun perin vanhassa blogissamme.

Kesä antaa kohta parastaan (toivokaamme niin), mikä tarkoittaa myös kepeämpiä neuleita – vaikkapa tällaisia. Tämän paidan ohje löytyy Kerällä-kirjastani, ja olen neulonut sen samalla ohjeella sekä Langin pellavaisesta Linosta (kuvassa) että Langin Solista, joka on nauhamaista puuvillaa ja josta pidän enemmän kuin mistään muusta puuvillasta. Suositan kumpaistakin.

Ja se ohje, se kuuluu näin:

Kahdesta kappaleesta

Joskus lankakerä kertoo, mitä siitä pitäisi tehdä. Pellavaisesta Lang Linosta syntyi puolessa päivässä paita, sellainen sopivan rento, jonka voi vetäistä t- tai vaikka kauluspaidan päälle.
Tämä paita on tehty pidennetyin ja aina oikein -silmukoin. Se sopii S–M-kokoiselle mutta on muokattavissa myös suuremmaksi – sen kuin vain lisäät aloitukseen viidestä kymmeneen silmukkaa. Mallikerta on kaksikerroksinen: Neulo ensimmäisellä kerroksella 1 o, lk, 1 o, lk, 1 o jne. Jatka toisella kerroksella neulomista oikeilla silmukoilla mutta tiputa langankierrot puikolta. Toista näitä kahta kerrosta koko ajan.

Tarvikkeet
- 200 g Lang Lino -pellavalankaa tai 200 g Lang Sol -puuvillalankaa
- 5,5 mm:n puikot
- neula päättelyä varten

Tee näin
Etu- ja takakappale
Luo 70 s. Huom! Nämä silmukat muodostavat paidan yläreunan.
1. krs: neulo *1 o, lk*, toista *–*, kunnes jäljellä on 1 s. Neulo se oikein.
2. krs: neulo koko kerros oikein mutta pudota ensimmäisellä kerroksella tekemäsi langankierrot puikolta. Näin syntyvät pidennetyt silmukat.
Toista ensimmäistä ja toista kerrosta, kunnes kappaleen korkeus on noin 22 cm. Päättele kummastakin reunasta 12 s.
Jatka mallikertaa jäljelle jääneillä silmukoilla, kunnes kappale on haluamasi korkuinen. Päättele löyhästi.
Tee toinen kappale samalla tavalla.
Päättele langanpäät ja kostuta ja pingota kappaleet huolella. Ompele kappaleet lopuksi toisiinsa. Ompele olkasaumat kiinni sopivaksi katsomaltasi matkalta. Pidä kuitenkin huoli siitä, että kaula-aukosta tulee kyllin suuri.

”Uuno, Uuno on numero yksi.” Mitäpä sitä kieltäminen: verkkopaitani muistuttaa minua Uuno Turhapurosta ja samalla siitä, että käsityöt ovat kaikkea muuta kuin vakavia. Inspiraatio voi iskeä ihan mistä vain, joskus televisiotyypistä, josta ei edes erityisemmin pidä. Mutta paidastani pidän ja paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti