Pages

perjantai 11. heinäkuuta 2014

Kerä kävi Tallinnassa


Huom! Tämä teksti on julkaistu ensimmäisen kerran vanhassa blogissamme 31.5.2012.

Lähdimme matkaan lauantaiaamuna. Tiesittekö muuten, että mikäli liitytte VR:n Veturi-palveluun (ilmaista lystiä), saatte yhdestä kesäisestä lauantaimatkasta 80 prosenttia alennusta? Meidän pilettimme Tampereelta Helsinkiin maksoivat kutakuinkin kuusi euroa kipale! Aurinko antoi aamuvarhaisesta parastaan, Helsingin rautatieasema kukkaistutuksineen samaten. Meikäläisellä ei ole hajuakaan, mikä kasvi tuo on, mutta sen innoittama marssin tänään Mårbacka-pelargonikaupoille. Ja huomenna kunnostan vanhan kukkapöydän. Tai joku kunnostaa…
Tallinnassa meillä oli oikeastaan vain yksi suunta, Karnaluks, joka on käsityöharrastajan maanpäällinen taivas taikka sen vastakohta. Satoja, toisia ja kolmansia neliöitä lankoja, kankaita, kaikenmoisia käsityö- ja korutarpeita, nappeja ja naruja. You name it, they got it. Hankimme ”jokusia” juttuja Kerään ja koetimme vältellä lankoja kaikin keinoin. Tuloksetta tosin. Olemme oikeastaan lankalakossa, koska kaupan langat saapuvat kohta, mutta mihin se seepra raidoistaan pääsisi. Käykää Karnaluksissa, varatkaa aikaa, kärsivällisyyttä ja käteistä – visiitti maksaa kaiken vaivan.
Karnaluks, K.A. Hermanni 1, ma–pe 9–17, la 9–15


Karnaluksin toisella puolella on Lõng ja Lõngast / Wool & Woollen. Pienen, vuosien kauniisti kuluttaman kivitalon sisällä avautui taiten sisustettu, tunnelmallinen puoti, jonka harmaaksi patinoitunut lautalattia ja vuosikymmenten, kaiketi -satojen takaiset seinät nostattivat käsivarret kananlihalle kauneudellaan. Suurin osa kaupan langoista kantoi Lõng ja Lõngast -vyötettä, Dropsin kerät omaansa. Harmillista vain, että visiittimme jäi lyhyeksi, sillä ryykäsimme kauppaan kaksi minuuttia ennen sen sulkemisaikaa. Mutta kyllä tässä tohtii, lyhyenkin tuttavuuden jälkeen, todeta, että Lõng ja Lõngast on ihana. Kertakaikkisen ihana.
Lõng ja Lõngast / Wool & Woollen, Tartu mnt 60, ma–pe 10–18, la 10–15 Wool & Woollenista talsimme valkoisissa Converseissamme (kävelimme kaikkialle, välimatkat ovat lyhykäisiä, korkeintaan kahden kilometrin mittaisia) Tallinnan vanhaankaupunkiin. Müürivahe 32:ssa sijaitsee Pronksi Lõngapood, tunnelmallinen tupa sekin. Lankoja oli jos jonkinlaisia, mutta päällimmäisinä mieleeni jäivät virolaiset lampaanvillat: mustat, valkoiset, harmaat ja vaaleanpunaiset. 300- ja 400-grammaiset vyyhdit ovat kauniita (jos muuten tahdotte osallistua sellaisen arvontaan, niin käykääpä kipin kapin Kerän Facebook-sivulla: kilpailu päättyy tänään perjantaina kello 24), meikäläinen käyttää niitä sisustuksessakin. Pronksi myy lankoja myös kartioilta, sen kuin kerrot gramma- taikka kilomäärän myyjälle. Sorruin grafiitinharmaaseen villa-kashmirsekoitukseen. Siitä taitaakin tulla kaikkien aikojen kallein piponi… ;-) 
Pronksi Lõngapood, Müürivahe 32, ma–la 10–19, su 10–17
Huom! Pronksi Lõngapoodin osoite on nykyisin Aia 4.
Ja siinäpä ne olivat, ne lankakaupat, joissa kerkisimme käydä. Koska kyllähän ihmisen pitää syödäkin. Lounastimme intialaisessa Elevantissa, jossa olen käynyt jokaisella Tallinnan-matkallani sitten vuoden 2005. Illallispaikaksi valkkasimme Von Krahlin, jonka terassilla söimme alku-, pää- ja jälkiruokaa ja joimme pullollisen italialaista luomuvalkoviiniä. Maksoimme koko lystistä kuutisenkymppiä ja vannoimme, että tulemme toisenkin kerran. Kiitettävän ja papukaijamerkin ansaitsivat niin ruoka kuin palvelukin. Ja tuli sitä kitattua kahviakin. Kaupungin parhaat sufeet tarjosi Viru-kadun alkupään Vertigo, jonka sisustus oli sekin vailla vertaansa. Ja se näyteikkuna killuvine kukkasineen. Parasta.

Lisää lankakauppavinkkejä kannattaa katsastaa Kristiinan Silmukat -blogista.

We went to Tallinn last weekend and did some shopping for our Kerä. Visited some magnificent yarnstores (Karnaluks, Wool & Woollen and Pronksi Lõngapood) and some splendid restaurants (Elevant and Von Krahl).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti