Pages

perjantai 11. heinäkuuta 2014

Kelo raidoilla


Teksti on julkaistu alun perin vanhassa blogissamme.

Saimme juuri ison satsin Louhittaren Luolan lankoja. Kauppa on kuin vitamiinipistoksen saanut: tulipunaista, kirkasta keltaista ja hehkuvaa oranssia iso pöytä pullollaan. Ja silti kaikista ihanin on Kelo, joka nimensä mukaisesti taittuu hopeanharmaasta ruskeaan.

Kelo kärtti päästi puikoille hyvän tovin, kunnes keksin, että se kaipaa kaverikseen tummanharmaata raitaa. Syntyi sileät ja simppelit raitasukat. Juuri täydelliset, vaikka itse sanon.

Alla olevassa ohjeessa olen muuten käyttänyt ssk-kavennusta, jolle en ole vielä löytänyt suomenkielistä sanaa. Ken sen tietää, huikatkoon mullekin. Ssk ajaa saman asian kuin ylivetokavennus, mutta on paljon kauniimpi. Suosittelen opettelemaan, jollei se ole jo tuttu. Ohjeessa on linkki videoon, jonka avulla kavennuksen kikan hoksaa helposti.

Raitasukka

Tarvikkeet
- 2,5 mm sukkapuikot
- 50 g tummanharmaata Lang Jawollia
- 100 g Louhittaren Luolan Väinämöisen väriä Kelo

Tee näin
Luo 72 s tummanharmaalla. Neulo 1 o, 1 n -resoria 2 cm (muista neuloa oikeat silmukat kiertäen eli takareunasta) Neulo vielä 1 kerros oikein tummanharmaalla ja vaihda sitten vaaleanharmaaseen. Raidoita sukka 4 kerroksen raidoilla. Kun sukan korkeus on 5 cm, kavenna 1 s jokaiselta puikolta Toista kavennukset, kun sukan korkeus on 8 cm. Nyt puikoilla on 64 s.
Tee sukan varresta noin 15 cm pitkä. Tee viimeinen raita tummanharmaalla ja aloita sitten kantapää tummanharmaalla. Neulo mukaan Jawoll-kerän sisältä löytyvä vahvikelanka. Neulo 4. puikon silmukat 1. puikolle (16 + 16 = 32 s) ja jätä loput silmukat odottamaan. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta ja neulo loput silmukat nurin. Käännä työ, nosta 1 s neulomatta, neulo loput silmukat oikein. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantatilkun korkeus on 30 kerrosta.
Aloita kantalapun kavennukset oikealta puolelta. Nosta 1 s neulomatta, neulo oikeaa, kunnes jäljellä on 11 s. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli) Käännä työ. Nosta 1 s silmukka neulomatta, neulo nurjaa, kunnes jäljellä on 11 s. Neulo 2 nurin yhteen ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta ja neulo oikein, kunnes jäljellä on 10 s, tee ylivetokavennus. Jatka näin, kunnes jäljellä on 12 s. Jaa silmukat kahdelle puikolle. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 17 s ja siirrä puikolle 6 s, jotka jäivät kantalapusta. Poimi sitten 17 s kantalapun vasemmasta reunasta ja siirrä loput 6 s samalle puikolle. Vaihda lanka vaaleanharmaaseen ja neulo 1. kerros oikein (Jos poimitut silmukat meinaavat jäädä löysiksi, voit neuloa ne ensimmäisellä kerroksella kiertäen).
Jatka sileää neuletta raidoittaen ja tee samalla kiilakavennukset. Neulo 1. puikon 2 viimeistä oikein yhteen. Tee 4. puikon alussa ssk-kavennus (nosta 2 s neulomatta niin kuin neuloisit ne oikein, siirrä ne takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne sitten takakautta, hyvä video ssk-kavennuksesta löytyy esimerkiksi täältä). Tee välikerros. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kaikilla puikoilla on 16 s.
Jatka sileän neulomista, kunnes jalkaterän pituus on 4 cm halutusta pituudesta (minulla se oli pikkuvarpaan puolessa välissä). Neulo 1 krs sileää tummanharmaalla. Neulo 1. puikon s oikein, kunnes jäljellä on 3 s, neulo 2 o yhteen, neulo 1 o. Neulo 2. puikon alussa 1 o, tee ssk-kavennus, neulo loput s oikein. Neulo 3. puikon s oikein, kunnes jäljellä on 3 s, neulo 2 o yhteen, neulo 1 o. Neulo 4. puikon alussa 1 o, tee ssk-kavennus, neulo loput s oikein. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes jäljellä on 28 s. Neulo 4. puikon silmukat samalle puikolle 1. puikon kanssa. Siirrä 2. ja 3. puikon silmukat samalle puikolle. Päättele silmukoimalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti